Δείτε επίσης...
Πρόληψη, Έγκαιρη Διάγνωση καιΑντιμετώπιση του Γυναικολογικού καρκίνου

Ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για τη σύγχρονη γυναίκα είναι η πιθανότητα εμφάνισης κακοήθους νόσου (καρκίνου) στα γεννητικά της όργανα (μαστού, ωοθήκες, σάλπιγγες, σώμα της μήτρας, τράχηλο της μήτρας, κόλπο, αιδοίο). Η συχνότητα εμφάνισης, η νοσηρότητα αλλά και η θνησιμότητα αυτών των νόσων είναι σχετικά μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνεχίζει να οδηγεί στο θάνατο ετησίως περί τις 30.000 γυναίκες στην Ευρώπη και 250.000 γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ενώ στη χώρα μας προσβάλλει κάθε χρόνο 50-60 γυναίκες, κυρίως νέες, που δεν έχουν τεκνοποιήσει, και από αυτές χάνουν τη ζωή τους 20 με 25 κάθε χρόνο.
Πρόληψη - Έγκαιρη Διάγνωση

Προσφέρονται και διενεργούνται οι εξής εξετάσεις ανά όργανο για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του γυναικολογικού καρκίνου:
- Αιδοίο – Κόλπος: HPV εμβόλιο, κλινική εξέταση, αιδοιοσκόπηση, κολποσκόπηση, βιοψίες, διαγνωστικές επεμβάσεις
- Τράχηλος μήτρας: HPV εμβόλιο, κλινική εξέταση, τεστ Παπανικολάου, HPV DNA test, κολποσκόπηση, βιοψίες, διαγνωστικές επεμβάσεις
- Ενδομήτριο – Σώμα μήτρας: κλινική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα, απεικονιστικές εξετάσεις, διαγνωστική απόξεση, διαγνωστική υστεροσκόπηση, υστεροσκοπικές επεμβάσεις
- Σάλπιγγες – Ωοθήκες: κλινική εξέταση, διακολπικό υπερηχογράφημα, σειριακές μετρήσεις μοριακών δεικτών στο αίμα, απεικονιστικές εξετάσεις, διαγνωστικές λαπαροσκοπικές επεμβάσεις
- Μαστος: κλινική εξέταση, υπερηχογράφημα μαστού, βιοψίες (FNA),
HPV: Ειδικότερα όσον αφορά σε παθήσεις σχετιζόμενες με μόλυνση των έξω γεννητικών οργάνων από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) προσφέρονται τα εξής:
– Ανίχνευση, διάγνωση και αντιμετώπιση αλλοιώσεων προκαλούμενων από τον HPV:
– προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας (CIN 1/2/3 ), στον κόλπο (VAIN), στο αιδοίο (VIN)
– κονδυλωματωδών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, στον κόλπο, στο αιδοίο, στο εφήβαιο και στην περιπρωκτική χώρα (Laser-εξάχνωση)
Αντιμετώπιση
Αντιμετωπίζουμε ασθενείς με κακοήθη νεοπλάσματα του γυναικείου γεννητικού συστήματος και των μαστών. Η αντιμετώπιση συνίσταται στην θεραπεία νέων ασθενών, καθώς και ασθενών με επανεμφάνιση-υποτροπή παλαιότερα θεραπευθέντος γυναικολογικού καρκίνου.
Η αντιμετώπιση των ασθενών γίνεται πάντοτε μέσα στα πλαίσια συνεργασίας με συναδέλφους άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (Παθολογοανατόμους, Βιοπαθολόγους, Μοριακούς βιολόγους, Γενικούς Χειρουργούς, Ακτινοδιαγνώστες, Ακτινοθεραπευτές, Παθολόγους–Ογκολόγους, κ.ά.).
Είναι προφανές ότι οι δυνατότητες και η εμπειρία της ογκολογικής ομάδας αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την εφαρμογή των πλέον ενδεδειγμένων χειρουργικών τεχνικών κατά την αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου του γυναικείου γεννητικού συστήματος.