Υστεροσκόπηση

Συγκαταλέγεται στις ενδοσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις.

Η υστεροσκόπηση συγκαταλέγεται στις ενδοσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο που χρησιμοποιείται τόσο για διαγνωστικού όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς.

 

Κατά την υστεροσκόπηση μία ειδική κάμερα, το λεγόμενο υστεροσκόπιο, εισέρχεται μέσω του κόλπου στη μήτρα της γυναίκας. Με αυτή τη μέθοδο εξασφαλίζεται λεπτομερής ανατομική εκτίμηση του τραχήλου και της κοιλότητας της μήτρας.

Εφαρμογές στη Γυναικολογία

Πέραν της χρήσης της για διαγνωστικούς σκοπούς (π.χ. στη διερεύνηση της υπογονιμότητας, των αιμορραγιών της μήτρας κτλ), η υστεροσκόπηση βρίσκει εφαρμογή σε μια πληθώρα γυναικολογικών ενδοσκοπικών επεμβάσεων, όπως είναι:

  • Η αφαίρεση πολύποδα μήτρας
  • Η αφαίρεση υποβλεννογόνιων ινομυωμάτων
  • Η χειρουργική αποκατάσταση συγγενών ανωμαλιών της μήτρας (π.χ. διαφράγματος μήτρας)
  • Η λύση συμφύσεων εντός της κοιλότητας της μήτρας κτλ.

Πλεονεκτήματα

Η υστεροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος

Εξασφαλίζει την ταχεία ανάρρωση της γυναίκας και επομένως τη γρήγορη έξοδό της από το νοσοκομείο (συνήθως την ίδια ημέρα μετά την επέμβαση), την ταχύτερη επιστροφή της στην εργασία και τις άλλες δραστηριότητές της.

Επιπλοκές

Tόσο η διαγνωστική όσο και η επεμβατική υστεροσκόπηση είναι ασφαλείς επεμβάσεις με πολύ μικρή πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών. Μετά από μία υτσεροσκόπηση είναι αναμενόμενη μία μικρή κολπική αιμόρροια. Μικρός είναι άλλωστε και ο κίνδυνος λοιμώεξεων.

 

Σοβαρές επιπλοκές συμβαίνουν σπανίως. Σε αυτές συγκαταλέγονται ο τραυματισμός της μήτρας, του εντέρου και της ουροδόχου κύστεως.