Λαπαροσκόπηση

Είναι μία ενδοσκοπική γυναικολογική επέμβαση

Η λαπαροσκόπηση συγκαταλέγεται στις ενδοσκοπικές γυναικολογικές επεμβάσεις. Είναι μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική η οποία χρησιμοποιείται τόσο για διαγνωστικούς όσο και για επεμβατικούς σκοπούς.

 

Η λαπαροσκόπηση περιλαμβάνει την εισαγωγή εργαλείων στην κοιλιακή χώρα μέσω μικρών οπών, εφ’ όσον η κοιλιά έχει πρώτα διαταθεί με αέριο. Με αυτή την τεχνική αποφεύονται μεγαλύτερες τομές στην κοιλιά. Ο χειρουργός μέσα από αυτές τις μικρές τομές εισάγει μία αυτοφωτιζόμενη κάμερα καθώς και ειδικά χειρουργικά εργαλεία, ώστε να πραγματοποιηθεί η επέμβαση.

Εφαρμογές στη Γυναικολογία

 • Διαγνωστική λαπαροσκόπηση, π.χ. για διερεύνηση της υπογονιμότητας, χρόνιου πευλικού άλγους κτλ.
 • Επεμβατική λαπαροσκόπηση:
  • Θεραπεία εκτόπου κυήσεως.
  • Αφαίρεση ινομυωμάτων (ινομυοματεκτομή).
  • Αφαίρεση κύστεων ωοθηκών.
  • Αφαίρεση ωοθηκών ή/και σαλπίγγων.
  • Θεραπεία ενδομητρίωσης.
  • Αφαίρεση μήτρας με ή χωρίς τον τράχηλο (ολική και υφολική υστερεκτομή).
  • Περίδεση τραχήλου μήτρας.
  • Χειρουργεία ουρογυναικολογίας (π.χ. ανάρτηση κόλπου).

Πλεονεκτήματα

Η λαπαροσκόπηση έχει πλεονεκτήματα έναντι του ανοιχτού χειρουργείου. Με τη μεγέθυνση που προσφέρει η κάμερα, ο χειρουργός είναι σε θέση να αναγνωρίσει καλύτερα τα ανατομικά στοιχεία.

Οι μικρές τομές που χρησιμοποιούμε στη λαπαροσκόπηση είναι σαφώς λιγότερο επώδυνες συγκριτικά με τις μεγάλες τομές των ανοιχτών χειρουργείων.

Τα λαπαροσκοπικά χειρουργεία συνδέονται με μικρότερη απώλεια αίματος συγκριτικά με τα ανοιχτά.

Οι ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα, εξέρχονται από το νοσοκομείο γρηγορότερα και επιστρέφουν σε συντομότερο χρόνο στην εργασία τους και τις άλλες δραστηριότητές τους.

Επιπλοκές

Οι συχνότερες επιπλοκές της λαπαροσκόπησες περιλαμβάνουν τις εκχυμώσεις (μελανιές), πόνο κάτω από τον ώμο και μόλυνση των χειρουργικών τομών. Αυτές οι επιπλοκές δεν είναι σοβαρές και τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους.

 

Ωστόσο, σπάνια μπορεί να συμβούν σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι ο τραυματισμός του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, των ουρητήρων ή της μήτρας (συχνότητα 2:1000). Στη θέση που έγιναν οι οπές για το χειρουργείο μπορεί να εμφανιστεί κήλη με συχνότητα μικρότερη του 1:100. Άλλη πολύ σπάνια επιπλοκή είναι η εμφάνιση φλεβικής θρόμωσης μετεγχειρητικά.

 

Σε σπάνια περιστατικάη επέμβαση δε θα μπορεί να ολοκληρωθεί λαπαροσκοπικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε ανοιχτό χειρουργείο (π.χ. σε περίπτωση μεγάλης αιμορραγίας ή τραυματισμού του εντέρου).