Κύηση Υψηλού Κινδύνου

Κύηση Υψηλού Κινδύνου

Μία εγκυμοσύνη θεωρείται υψηλού κινδύνου όταν υπάρχουν επιπλοκές που μπορεί να έχουν επιπτώσεις για τη μητέρα, το έμβρυο ή και τα δύο.

 

Οι παράγοντες κινδύνου για μία τέτοια εγκυμοσύνη είναι οι εξής:

 

  • Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η ηλικία της μητέρας. Γυναίκες μικρότερες από 17 ετών καθώς και γυναίκες μεγαλύτερες από 35 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν επιπλοκές. Ειδικότερα, ο κίνδυνος αποβολής και ανωμαλιών του εμβρύου αυξάνουν όταν η ηλικία της μητέρας ξεπερνά τα 40 έτη.

 

  • Παθήσεις της μητέρας που υπάρχουν πριν την εγκυμοσύνη, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του θυρεοειδή και άλλα ενδοκρινολογικά νοσήματα, παθήσεις του αίματος (π.χ. αιμοσφαιρινοπάθειες), νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος (π.χ. αρτηριακή υπέρταση), αυτοάνοσα νοσήματα (όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος), παθήσεις των νεφρών (π.χ. σπειραματονεφρίτιδα) και των πνευμόνων (π.χ. άσθμα) ενέχουν κινδύνους για τη μητέρα και το έμβρυο.

 

  • Ιστορικό καθ’εξην αποβολών ή αποβολών 2ου τριμήνου κύησης.

 

  • Ιστορικό προβλημάτων σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, όπως σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης κτλ.

 

  • Προβλήματα στην παρούσα εγκυμοσύνη, όπως διαβήτης κύησης, προεκλαμψία, λοιμώξεις κατά την εγκυμοσύνη, καθυστέρηση της ενδομήτριας ανάπτυξης, επαπειλούμενος πρόωρος τοκετός, προδρομικός πλακούντας και πολύδυμος κύηση.

 

Κάθε κύηση υψηλού κινδύνου απαιτεί παρακολούθηση από ειδικό, ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο αποτέλεσμα για τη μητέρα και το βρέφος.