9η-12η Εβδομάδα

9η-12η Εβδομάδα Κύησης

Σιγά σιγά διαμορφώνεται το πρόσωπο του εμβρύου. Τα μάτια του μεγαλώνουν και γίνονται πιο διακριτά. Σχηματίζεται το στόμα και η γλώσσα. Τα χέρια και τα πόδια αναπτύσσονται, ωστόσο τα δάκτυλα δεν έχουν ακόμα διαχωρισθεί. Τα μεγάλα όργανα, όπως είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, οι νεφροί και το έντερο, συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Το μήκος του εμβρύου είναι περίπου 22 χιλιοστά.

 

Κατά τη 10η εβδομάδα έχουν πλέον σχηματιστεί τα ρουθούνια της μύτης και το άνω χείλος. Τα αυτιά αρχίζουν να διαμορφώνονται στα πλάγια της κεφαλής. Οι άνω και κάτω σιαγόνες επίσης διαμορφώνονται. Η καρδιά έχει πλήρως σχηματιστεί και χτυπά με ρυθμό 180 παλμούς το λεπτό, δηλαδή 3 περίπου φορές ταχύτερα από το δικό σας παλμό. Το μωρό κάνει μικρές κινήσεις, οι οποίες μπορούν να φανούν στο υπερηχογράφημα.

 

Την 11η εβδομάδα το μωρό μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς. Ο πλακούντας επίσης αναπτύσσεται ταχέως και μέχρι τη 12η εβδομάδα θα έχει πλήρως διαμορφωθεί. Τα οστά του προσώπου έχουν πια σχηματιστεί, όπως και τα αυτιά. Τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών αρχίζουν να διαχωρίζονται. Το σώμα του εμβρύου συνεχίζει να μεγαλώνει και φαίνεται ευθύτερο.

 

Την 12η εβδομάδα το έμβρυο έχει πλέον πλήρως σχηματιστεί, συμπεριλαμβανομένων των οργάνων του, των μυών, των οστών, των άκρων και των γεννητικών οργάνων. Αυτό που απομένει είναι το έμβρυο να μεγαλώσει και να ωριμάσει.

Η Γυναίκα

Κατά την 9η εβδομάδα το στήθος της εγκύου μεγαλώνει. Σε αυτό το στάδιο πολλές γυναίκες αρχίζουν να βιώνουν ποικίλα συναισθήματα ως αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, από συναισθήματα χαράς τη μία στιγμή, έως και θλίψης ή και θυμού την άλλη. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

 

Επίσης, πολλές γυναίκες αρχίζουν να έχουν περισσότερα κολπικά υγρά σε αυτό το στάδιο της κύησης. Συμβουλευθείτε το γυναικολόγο σας, εάν συμβαίνει αυτό, ειδικά εάν τα υγρά είναι δύσοσμα, εάν έχετε κνησμό ή πόνο.

 

Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να νιώθετε τις κινήσεις του μωρού σας. Θα πρέπει να έχετε πλέον προγραμματίσει το υπερηχογράφημα για την αυχενική διαφάνεια, το οποίο γίνεται μεταξύ 11 και 13+6 εβδομάδων κύησης.