6η-8η Εβδομάδα

6η-8η Εβδομάδα Κύησης

Μεταξύ της 6ης και 7ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης το έμβρυο βρίσκεται σε κάμψη και μοιάζει με γυρίνο. Η καρδιά του εμβρύου μπορεί να φανεί να χτυπά στο κολπικό υπερηχογράφημα. Τα άκρα αρχίζουν να φαίνονται σαν μικρά εξογκώματα, ενώ στα πλάγια της κεφαλής του εμβρύου παρουσιάζονται μικρές εσοχές που θα εξελιχθούν στα αυτιά και μικρές παχύνσεις από όπου θα αναπτυχθούν οι οφθαλμοί.

 

Την 7η εβδομάδα το έμβρυο έχει μήκος περίπου 10mm και αναπτύσσεται γρήγορα. Συγκεκριμένα, ο εγκέφαλος του εμβρύου αναπτύσσεται με γρήγορο ρυθμό μεταξύ 7ης και 8ης εβδομάδας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το κεφάλι του εμβρύου να μεγαλώνει ταχύτερα από το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, το μέτωπο εμφανίζεται μεγάλο, ενώ τόσο οι οφθαλμοί όσο και τα αυτιά συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

 

Τα αρχέγονα άκρα αρχίζουν να σχηματίζουν χόνδρο, ο οποίος θα εξελιχθεί στα οστά των άνω και κάτω άκρων. Τα άνω αρχέγονα άκρα αρχίζουν να γίνονται μακρύτερα και οι απολήξεις τους αποπλατύνονται, ώστε σχηματίζονται τα χέρια.

 

Ταυτόχρονα, τα νευρικά κύτταρα εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται, καθώς ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος σωλήνας αποκτούν μορφή.

 

Μεταξύ 8ης και 9ης εβδομάδας τα κάτω άκρα του εμβρύου μακραίνουν, αν και δεν είναι ακόμα διακριτά τα επιμέρους τμήματά τους. Το έμβρυο βρίσκεται ακόμα μέσα στον αμνιακό σάκο και ο πλακούντας εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Σε αυτό το στάδιο το έμβρυο συνεχίζει να θρέφεται από το λεκιθικό ασκό.

Η Γυναίκα

Μεταξύ 7ης και 8ης εβδομάδας, η έγκυος αρχίζει συνήθως να αισθάνεται κουρασμένη, νιώθει το στήθος της διογκωμένο και πηγαίνει συχνότερα στην τουαλέτα για να ουρήσει. Πολλές γυναίκες έχουν ναυτία και τάση για έμετο, ευτυχώς όμως τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αυτά σταματούν μετά τη 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

 

Μεταξύ 8ης και 9ης εβδομάδας η μήτρα έχει μεγαλώσει και έχει το μέγεθος ενός λεμονιού. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε κόπωση και να πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα για να ουρήσετε.

 

Κάποιες γυναίκες μεταξύ 8ης και 9ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης παρουσιάζουν μικρή κολπική αιμόρροια. Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας σε περίπτωση που αυτό συμβεί.

Σε αυτό το στάδιο είναι πολύ σημαντικό να έχετε υιοθετήσει μία υγιεινή διατροφή και, έαν καπνίζατε πριν την εγκυμοσύνη, να έχετε διακόψει το κάπνισμα.

 

Αναλυτικά, τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 

  • Ναυτία και τάση για έμετο
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Συχνουρία
  • Τάση του στήθους
  • Αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση, συμπεριλαμβανομένης της αποστροφής στο τσιγάρο ή σε ορισμένες τροφές και αυξημένη αίσθηση της όσφρησης.