4η-5η Εβδομάδα

4η-5η Εβδομάδα Κύησης

Κατά την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα.

 

Τα κύτταρα που βρίσκονται στην εξωτερική επιφάνεια αρχίζουν να σχηματίζουν συνδέσεις με το κυκλοφορικό σύστημα της μητέρας. Τα κύτταρα της εσωτερικής επιφάνειας σχηματίζουν αρχικά 2 και στη συνέχεια 3 στρώματα, το καθένα από τα οποία θα εξελιχθεί σε διαφορετικά όργανα και συστήματα του μωρού:

 

  • Από το έσω στρώμα θα δημιουργηθεί το αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων, του στομάχου, του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

 

  • Από το μεσαίο στρώμα θα δημιουργηθεί η καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, οι μύες και τα οστά.

 

  • Από το έξω στρώμα θα δημιουργηθεί ο εγκέφαλος, το νευρικό σύστημα, οι φακοί των οφθαλμών, τα δόντια, το δέρμα και τα νύχια.

 

Μεταξύ της 4ης και 5ης εβδομάδας το έμβρυο συνδέεται στο λεκιθικό ασκό από τον οποίο θρέφεται. Το έμβρυο βρίσκεται μέσα στον αμνιακό σάκο και περιβάλλεται από υγρό. Το έξω τμήμα του αμνιακού σάκου θα αναπτυχθεί στον πλακούντα.

 

Την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το έμβρυο έχει μήκος περίπου 2mm και το νευρικό του σύστημα ήδη αναπτύσσεται, όπως και οι αρχέγονες μορφές όλων των βασικών του οργάνων. Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σχηματίζονται και ξεκινά η κυκλοφορία του αίματος του εμβρύου. Τα αγγεία που συνδέουν το έμβρυο με τη μητέρα θα σχηματίσουν τον ομφάλιο λώρο.

 

Ταυτόχρονα, κύτταρα που προέρχονται από την έξω στοιβάδα κυττάρων σχηματίζουν μία αύλακα, η οποία κατόπιν αναδιπλώνεται για να σχηματιστεί ένας κοίλος σωλήνας, που ονομάζεται νευρικός σωλήνας. Αυτός θα αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου σωλήνα του εμβρύου.

Η Γυναίκα

Με εξαίρεση την αμηνόρροια, η έγκυος έχει λίγα συμπτώματα αυτό το διάστημα. Κάποιες γυναίκες ενδέχεται να αρχίσουν να παραπονούνται για πρωινή ναυτία, εμέτους, αίσθημα κόπωσης, συχνουρία, τάση στο στήθος και αλλαγές στη γεύση, όπως αποστροφή σε ορισμένες τροφές ή το κάπνισμα, αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης και αύξηση της όρεξης.

Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να έχετε επισκεφθεί το γυναικολόγο σας ώστε να ξεκινήσετε να παίρνετε φυλλικό και να δρομολογηθεί η παρακολούθηση της εγκυμοσύνης.