33η-36η Εβδομάδα

33η-36η Εβδομάδα Κύησης

Την 33η εβδομάδα ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα του εμβρύου έχουν πλήρως αναπτυχθεί.

 

Την 34η εβδομάδα τα οστά του εμβρύου γίνονται πιο σκληρά με εξαίρεση τα οστά του κρανίου. Τα τελευταία εξακολουθούν να είναι μαλακά και δεν συνενώνονται παρά μόνο μετά τη γέννηση του μωρού. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι να διευκολυνθεί η δίοδος του μωρού κατά τη γέννηση.

 

Την 35η εβδομάδα το έμβρυο βρίσκεται σε κάμψη με τα πόδια κεκαμμένα προς την κοιλιά. Αν και έχει πλέον λιγότερο χώρο, το έμβρυο θα συνεχίσει να κινείται και η έγκυος μπορεί να αισθανθεί και να δει στην επιφάνεια της κοιλιάς της αυτές τις κινήσεις.

 

Την 36η εβδομάδα οι πνεύμονες του εμβρύου έχουν πλήρως αναπτυχθεί και είναι έτοιμοι για την πρώτη αναπνοή. Η ανάπτυξη του πεπτικού συστήματος έχει επίσης ολοκληρωθεί και, εφ΄όσον το έμβρυο γεννηθεί τώρα, θα είναι ικανό να τραφεί.

Η Γυναίκα

Σε αυτό το στάδιο, οι καούρες ενδέχεται να γίνουν εντονότερες. Η αρτηριακή σας πίεση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά. Το επιπλέον βάρος που έχετε πάρει, ενδέχεται να σας κουράζει. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στις κινήσεις του μωρού σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε επειγόντως το γυναικολόγο σας.

 

Καλό θα είναι να έχετε συζητήσει πλέον με το γιατρό σας για τον τοκετό, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών αναλγησίας.