29η-32η Εβδομάδα

29η-32η Εβδομάδα Κύησης

Το έμβρυο είναι πλέον πολύ δραστήριο και θα πρέπει να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού σας. Εάν νιώθετε ότι το μωρό δεν είναι τόσο δραστήριο όσο συνηθίζει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γυναικολόγο σας.

 

Παράλληλα, κατά την 30η εβδομάδα, το έμβρυο ξεκινά να πιπιλά τον αντίχειρα ή κάποιο άλλο δάκτυλό του. Το έμβρυο αποκτά περισσότερο λίπος και το δέρμα του καθίσταται λιγότερο ρυτιδωμένο και περισσότερο απαλό. Το σμήγμα και το χνούδι που μέχρι τώρα κάλυπταν το έμβρυο αρχίζουν σταδιακά να υποχωρούν.

 

Από την 32η εβδομάδα, το έμβρυο συνήθως βρίσκεται σε κεφαλική θέση. Εάν αυτό δεν συμβαίνει, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού υπάρχει ακόμα χρόνος για το μωρό να γυρίσει σε κεφαλική θέση. Ταυτόχρονα, το αμνιακό υγρό αυξάνει σε ποσότητα.

Η Γυναίκα

Η μήτρα, έχοντας μεγαλώσει και άλλο, αρχίζει να πιέζει το διάφραγμα, με αποτέλεσμα η έγκυος να διαμαρτύρεται για δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια). Κατά τον ύπνο, είναι συχνές οι κράμπες, ενώ πολλές γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν μια ανακουφιστική στάση για να κοιμηθούν.

 

Μετά τις 30 εβδομάδες, αρκετές γυναίκες έχουν κνησμό (φαγούρα). Αυτός είναι συνήθως φυσιολογικός για την  εγκυμοσύνη. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ωφείλεται σε μία πάθηση της εγκύου, που ονομάζεται χολόσταση της κύησης. Για αυτό το λόγο, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας και να υποβληθείτε σε εξετάσεις, ώστε να τεθεί η σωστή διάγνωση και να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.