25η-28η Εβδομάδα

25η-28η Εβδομάδα Κύησης

Μετά την 25η εβδομάδα το έμβρυο είναι ιδιαίτερα δραστήριο. Αρχίζει να ανταποκρίνεται σε διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα, όπως είναι ένα δυνατός θόρυβος που μπορεί να κάνει το έμβρυο να αναπηδήσει.

 

Το έμβρυο παράγει ούρα, τα οποία διοχετεύονται στο αμνιακό υγρό που το περιβάλει. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσει λόξυγγα, ο οποίος γίνεται αντιληπτός από τη μητέρα.

 

Την 26η εβδομάδα το έμβρυο ανοίγει για πρώτη φορά τα βλέφαρά του και σύντομα θα είναι σε θέση να τα ανοιγοκλείνει.

 

Από την 27η εβδομάδα οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου επιβραδύνονται στου 140 παλμούς ανά λεπτό. Ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και το γαστρεντερικό σύστημα συνεχίζουν να αναπτύσσονται, αν και δεν έχουν ακόμα ωριμάσει.

 

Την 28η εβδομάδα το έμβρυο ζυγίζει περίπου ένα κιλό και έχει πλήρως σχηματιστεί.

Η Γυναίκα

Από την 25η εβδομάδα η έγκυος αρχίζει να εμφανίζει οιδήματα στα χέρια, τα πόδια και πιθανώς στο πρόσωπο. Αυτά συνήθως οφείλονται σε αυξημένη κατακράτηση υγρών. Ωστόσο, τέτοια συμπτώματα εμφανίζονται επίσης όταν μία έγκυος αναπτύσσει προεκλαμψί. Για αυτό είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας.

 

Καθώς το μωρό αναπτύσσεται και η μήτρα αυξάνει σε μέγεθος, πολλές γυναίκες εμφανίζουν οσφυαλγία (δηλαδή πόνο στη μέση).

 

Άλλες γυναίκες, λόγω χαλάρωσης του πυελικού εδάφους, μπορεί να παρουσιάσουν ακράτεια ούρων. Εάν έχετε ακράτεια, δείτε το γιατρό σας που θα σας πει εάν χρειάζεται να ξεκινήστε ασκήσεις πυελικού εδάφους (μια μορφή φυσιοθεραπείας που είναι ασφαλής στην εγκυμοσύνη).

 

Επίσης, συχνές κατά την εγκυμοσύνη είναι οι ρινορραγίες, δηλαδή η εμφάνιση αιμορραγίας από τη μύτη της εγκύου. Οι ρινορραγίες συνήθως σταματούν μόνες τους χωρίς κάποια θεραπεία.

 

Ένα άλλο συχνό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης είναι η καούρες του στομάχου. Αυτές είναι αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών της εγκυμοσύνης και της πίεσης του στομάχου από το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για την αντιμετώπιση αυτών των ενοχλητικών συμπτωμάτων.

 

Εάν η ομάδα αίματος της εγκύου είναι Ρέζους (rhesus) αρνητική, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για να λάβετε μεταξύ 28ης και 30ης εβδομάδας μία ένεση που θα προφυλλάξει το μωρό σας