21η-24η Εβδομάδα

21η-24η Εβδομάδα Κύησης

Κατά την 21η εβδομάδα της εγκυμοσύνης το έμβρυο ζυγίζει περίπου 350 γραμμάρια. Από εδώ και στο εξής το έμβρυο θα αρχίσει να αναπτύσσεται γρηγορότερα από τον πλακούντα. Έτσι, ενώ μέχι την 21η εβδομάδα ο πλακούντας ζύγιζε περισσότερο από το έμβρυο, από εδώ και στο εξής αυτό θα αρχίσει να αντιστρέφεται.

 

Το έμβρυο αρχίζει να καλύπτεται από ένα πολύ λεπτό στρώμα τριχών, ένα χνούδι, που ονομάζεται lanugo. Πιθανολογείται ότι αυτό το χνούδι βοηθά το έμβρυο να διατηρεί μία σταθερή θερμοκρασία.

 

Από την 22η εβδομάδα το έμβρυο μπαίνει σε ένα κυκλικό ρυθμό μεταξύ δραστηριότητας και ύπνου. Πολλά έμβρυα είναι πολύ δραστήρια όταν η μητέρα είναι ξαπλωμένη στο κρεβάτι και προσπαθεί να κοιμηθεί.

 

Αν και οι πνεύμονες δεν έχουν ακόμα ωριμάσει, από την 23η εβδομάδα ξεκινούν οι αναπνευστικές κινήσεις του εμβρύου. Από την 24η εβδομάδα το έμβρυο έχει πλεόν πιθανότητες επιβίωσης, εάν γεννηθεί πρόωρα. Παρ’ όλα αυτά, ένα μωρό που θα γεννηθεί την 24η εβδομάδα διατρέχει σοβαρό κίνδυνο, ακόμα κι αν επιζήσει.

Η Γυναίκα

Όσο το έμβρυο αναπτύσσεται, τόσο μεγαλώνει και το μέγεθος της μήτρας. Από εδώ και στο εξής, κάποιες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες στην κοιλιά, το στήθος ή τους μηρούς.

 

Σταδιακά ενδέχεται να παρατηρήσετε και αλλαγές στο χρώμα του δερματός σας. Συγκεκριμένα, λόγω ορμονολογικών αλλαγών, οι θηλές των μαστών καθώς και το δέρμα γύρω τους γίνονται πιό σκούρα. Οι ελιές και οι φακίδες που ενδεχομένως έχει μία έγκυος μπορούν επίσης να γίνουν πιο σκούρες. Αυτές οι αλλαγές, με εξαίρεση ίσως το χρώμα των θηλών, υποχωρούν μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Επιπλέον από τους μαστούς ενδέχεται να παρατηρήσετε την παραγωγή πρωτογάλακτος (colostrum).

 

Στην εγκυμοσύνη μπορεί να αυξηθεί η τριχοφυια μίας γυναίκας και να νιώθει τα μαλλιά της πιο λιπαρά. Αυτό συνήθως αντιστρέφεται μετά το πέρας της κύησης.

 

Στην εγκυμοσύνη το δέρμα καθίσταται πιο ευαίσθητο στην ηλιακή ακτινιβολία. Είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να προστατεύετε το δέρμα σας αποφεύγοντας τον ήλιο και φορώντας αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν αιμορροίδες. Συχνές είναι οι ουρολοιμώξεις στην εγκυμοσύνη, όπως και η εμφάνιση μυκητιασικής κολπίτιδας.