17η-20η Εβδομάδα

17η-20η Εβδομάδα Κύησης

Τη 17η εβδομάδα το έμβρυο έχει μεγαλώσει και άλλο και τώρα ζυγίζει περίπου 150 γραμμάρια. Το πρόσωπό του μοιάζει πιο ανθρώπινο, καθώς σχηματίζονται τα φρύδια και οι βλεφαρίδες. Αν και τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά, τα μάτια μπορούν και κινούνται. Το στόμα είσης ανοιγοκλείνει.

 

Τη 18η εβδομάδα, αν και η μητέρα ενδέχεται να μην το αντιλαμβάνεται, το έμβρυο κινείται αρκετά. Επίσης, αρχίζει να ανταποκρίνεται σε ήχους του περιβάλλοντος, όπως είναι η μουσική.

 

Το έμβρυο εξακολουθεί να παίρνει βάρος, αν και δεν έχει ακόμα λίπος.

Την 20η εβδομάδα το δέρμα του εμβρύου καλύπτεται πλέον από μία λευκή ρυπαρή ουσία, το επονομαζόμενο σμήγμα.

Η Γυναίκα

Από τις 17-18 εβδομάδες της εγκυμοσύνης πιθανόν να  αρχίστε να νιώθετε το μωρό σας να κινείται. Ωστόσο, γυναίκες που διανύουν την πρώτη τους εγκυμοσύνη θα νίωσουν τις πρώτες κινήσεις λίγο αργότερα, συνήθως μεταξύ 18 και 20 εβδομάδων.

 

Μεταξύ της 18ης και τέλους της 21ης εβδομάδας θα γίνει το υπερηχογράφημα β επιπέδου.

 

Το σώμα σας συνεχίζει να αλλάζει. Είναι πιθανόν να νιώσετε πόνους στην κοιλιά σας. Τις περισσότερες φορές αυτοί αποδίδονται σε ορμονικές αλλαγές, σε δυσκοιλιότητα ή στη διάταση των κοιλιακών μυών και συνδέσμων που συμβαίνουν λόγω της ανάπτυξης του εμβρύου. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας. Το ίδιο ισχύει εάν έχετε οποιαδήποτε κολπική απώλεια αίματος.