1η-3η Εβδομάδα

1η-3η Εβδομάδα Κύησης

Μόλις αντιληφθείτε ότι είστε έγκυος, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον/τη γυναικολόγο σας, ώστε να ενημερωθείτε για τις εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν (π.χ. υπερηχογράφημα κύησης, εξετάσεις αίματος για χοριακή γοναδοτροπίνη και προγεννητικό έλεγχο) και τη χρονική τους ακολουθία.

 

Συνήθως το πρώτο σύμπτωμα εγκυμοσύνης που αντιλαμβάνεται μία γυναίκα είναι η αμηνόρροια (δηλαδή το ότι “δεν έρχεται” η επόμενη περίοδος). Ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να έχουν μικρή κολπική αιμόρροια στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί είναι φυσιολογικό όταν είναι αποτέλεσμα της εμφύτευσης. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλευθείτε το γυνικολόγο σας, γιατί η κολπική αιμόρροια στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι σύμπτωμα παθολογικών καταστάσεων.

Η γυναίκα

Με εξαίρεση την αμηνόρροια, η έγκυος έχει λίγα συμπτώματα αυτό το διάστημα. Κάποιες γυναίκες ενδέχεται να αρχίσουν να παραπονούνται για πρωινή ναυτία, τάση για εμετό, αίσθημα κόπωσης, συχνουρία, τάση στο στήθος και αλλαγές στη γεύση, όπως αποστροφή σε ορισμένες τροφές ή το κάπνισμα, αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης και αύξηση της όρεξης.